lataskorrekcio

Rövidlátás (myopia):
Rövidlátás esetén a szem optikai tengelye hosszabb, vagy a szaruhártya az átlagosnál domborúbb, ezért a fénysugarak az ideghártya előtt fókuszálódnak és a közeli tárgyak elmosódottan látszanak. A rövidlátó páciensek közelre élesen látnak, viszont a távoli tárgyakat, környezetet homályosan látják.

Távollátás (hypermetropia):
Távollátás esetén a szem optikai tengelye rövidebb, vagy a szaruhártya laposabb, ezért a fénysugarak az ideghártya mögött egyesülnek. A távollátó páciensek közelre rosszabbul látnak mint távolabbra vagy mind a közeli, mind a távoli tárgyakat elmosódottan látják.

Szaruhártya domborulati hiba (asztigmia):
Ez olyan fénytörési hiba, amelyet általában a szaruhártya görbületének szabálytalansága, illetve az ebből fakadó fénytörés egyenetlenség okoz. A fénysugarak a retinán nem pontban, hanem egy elmosódott vonalban találkoznak, amely azt eredményezi, hogy a környezetet mind közelre, mind távolra elmosódottan, "szellemkép" szerűen látják.

Alkalmassági vizsgálat:
Műtét előtt egy alkalmassági vizsgálaton kell részt venni, mely egy részletes szemvizsgálatot jelent. Az itt kapott eredmények elemzése után tájékoztatjuk pácienseinket látásproblémáik megoldási lehetőségeiről. Minden szemkorrekcióra egyedi műtéti terv készül. Ekkor tájékoztatjuk arról is, hogy a későbbiekben szükség lesz-e egy újabb kezelésre illetve szemüvegre.
A kezelések eredményessége mindig a páciensek „adottságaitól” függ (életkor, dioptria, szaruhártya állapota). Azt is figyelembe kell venni, hogy miként reagál a szervezete, szeme az adott műtéti eljárásra. Ebből adódik, hogy egy azonos látásprobléma megoldása más eredményt adhat a pácienseknél. Nagyobb dioptria számú pácienseinknek kezelés után is szükséges lehet a szemüveg. Természetesen ilyenkor is jelentős a javulás, az addig 10–12 dioptriás szemüveg viselése helyett lényegesen kisebb, 1–3 dioptriás korrekcióra lesz szükség a műtétet követően. A műtét várható eredményéről és a visszamaradó dioptriaszámról természetesen minden esetben tájékoztatjuk pácienseinket, akik ennek megfelelően szabadon meghozhatják a döntésüket a műtét elvégzéséről.

Műtéti kritériumok:
A kezelés alapvető kritériumai (PRK, LASIK esetén):
  • Minimum 18 éves életkor.
  • Az elmúlt egy évben nem történt látásromlás.
  • Korrigálható szemprobléma.
  • Nincs olyan szem-, illetve szemfenéki elváltozás, melyek miatt nem remélhető látásjavulás.
  • Nincs olyan általános betegség, mely hátráltathatja a gyógyulást.
  • Nincs szemet érintő gyulladás.
  • Nincs rossz sebgyógyulási hajlam.
  • Terhesség illetve szoptatás alatt nem végezhető el a műtét.
  • Bizonyos autoimmun betegségek esetén nem ajánlott.
  • Vékony szaruhártya esetében nem ajánlott.