lataskorrekcio

Rövidlátás (myopia): 
Rövidlátás esetén a fénysugarak az ideghártya előtt fókuszálódnak, emaitt a közeli tárgyak elmosódottan látszanak.

Távollátás (hypermetropia): 
Távollátás esetén a fénysugarak az ideghártya mögött egyesülnek, emiatt  mind a közeli, mind a távoli tárgyak elmosódottan látszanak.

„Cylinderes szem” (asztigmia): 
Asztigmia esetén a fénysugarak az ideghártyán nem egy pontban, hanem egy elmosódott vonalban találkoznak, emiatt a környezet mind közelre, mind távolra elmosódottan, "szellemkép" szerűen látszik.

Alkalmassági vizsgálat:
Műtét előtt egy alkalmassági vizsgálaton kell részt venni, mely egy részletes szemvizsgálatot jelent. Az itt kapott eredmények elemzése után tájékoztatjuk pácienseinket látásproblémáik megoldási lehetőségeiről. Minden szemkorrekcióra egyedi műtéti terv készül. Ekkor tájékoztatjuk arról is, hogy a későbbiekben szükség lesz-e egy újabb kezelésre illetve szemüvegre.
A kezelések eredményessége mindig a páciensek „adottságaitól” függ (életkor, dioptria, szaruhártya állapota). Azt is figyelembe kell venni, hogy miként reagál a szervezete, szeme az adott műtéti eljárásra. Ebből adódik, hogy egy azonos látásprobléma megoldása más eredményt adhat a pácienseknél. Nagyobb dioptria számú pácienseinknek kezelés után is szükséges lehet a szemüveg. Természetesen ilyenkor is jelentős a javulás, az addig 10–12 dioptriás szemüveg viselése helyett lényegesen kisebb, 1–3 dioptriás korrekcióra lesz szükség a műtétet követően. A műtét várható eredményéről és a visszamaradó dioptriaszámról természetesen minden esetben tájékoztatjuk pácienseinket, akik ennek megfelelően szabadon meghozhatják a döntésüket a műtét elvégzéséről.

A kezelés alapvető kritériumai (PRK, LASIK esetén):
  •  Minimum 18 éves életkor
  •  Az elmúlt egy évben nem történt látásromlás
  •  Korrigálható szemprobléma
  •  Nincs olyan szem-, illetve szemfenéki elváltozás, melyek miatt nem remélhető látásjavulás
  •  Nincs szemet érintő gyulladás
  •  Nincs olyan általános betegsége, mely hátráltathatja a gyógyulást

Az alkalmassági vizsgálat során a műtétre való alkalmasság tisztázásra kerül.