Mi történik a műtét alatt?

Centrumunkban PhD Dr. Hassan Ziad szemész főorvos végez Európában egyedülálló és a jelenleg legmodernebb lézergéppel látásjavító kezeléseket. A lézeres látásjavító kezelés során a szaruhártya görbületi hibáját korrigáljuk, ami egy felszíni kezelés. A legmodernebb és legkorszerűbb excimer lézer készülékünknek köszönhetően műtét közben a gép által több síkban és térben is folyamatosan követve van a szem mozgása, ehhez igazítja a gép a lézernyalábot, így teljes mértékben precíz és személyre szabott látásjavító kezelésben részesül a páciens.

A kezelések az előkészületekkel és az adminisztrációval együtt kb. 30 percet vesznek igénybe.

LASIK kezelés

Magyarországon a LASIK kezelést lézercentrumunk (PhD Dr. Hassan Ziad) végezte elsőként.

A műtét során egy speciális műszer segítségével 120-140 mikrométer vastagságú lebenyt készítünk a szaruhártyán, melynek felhajtása után az excimer lézerrel az alatta lévő szövetet a kívánt dioptria eléréséig elpárologtatjuk. A beavatkozás mindössze néhány percig tart. Végezetül a lebenyt visszahajtjuk eredeti helyére és a szemet áttetsző fedőkötéssel látjuk el. A LASIK kezelés előnye, hogy a műtét utáni időszak fájdalom mentes, mivel nem végzünk hámeltávolítást, így a szaruhártya felületi rétegei épek maradnak és nincs zavaró hegesedés. A látásjavulás a beavatkozás után azonnal észlelhető.

PRK kezelés
Az érzéstelenítő szemcsepp és a szemterpesztő felhelyezése után a szaruhártya védőhám rétegét eltávolítjuk a kezelendő felületről, miközben a páciensnek egy célzó fényre kell néznie, majd ezután végezzük a lézeres kezelést a kívánt dioptria eléréséig. A kezelés végeztével a műtött szemet fedőkötéssel látjuk el, illetve a páciens kérésére terápiás kontaktlencsét helyezünk fel. A gyógyulási időtartam szemenként és egyénenként is eltérő. A kezelés után 1–2 órával később kellemetlen szúró, könnyező, idegentest érzet jelentkezhet a hám hiánya miatt. A tünetek a második, harmadik napra csökkennek, illetve megszűnnek.

PTK kezelés (terápiás lézeres kezelés)
A fototerápiás keratectomia (PTK) során a szaruhártya felszínes elváltozásait, rendellenességeit kezeljük. Az excimer lézer alkalmas a felszíni hegesedések, egyenetlenségek, hámrendellenességek kezelésére, így jobb lesz a látás és a fenti panaszokkal járó kellemetlenségek megszűnnek. Alkalmazásával a szaruhártya-átültetés kiváltható.

Videó