„Komplikáció lép fel és elveszítem a látásom.”
A lézeres látásjavító kezelés során a szaruhártya görbületi hibáját korrigáljuk, ami egy felszíni kezelés. A szem mélyebb képalkotó rétegeit nem érintjük. Ha a beteg véletlenül elmozdul a műtét során, a lézerkészülékbe épített, több síkban és térben is a szem mozgását követő detektor azonnal érzékeli ezt és leállítja a lézersugarat, így az nem károsíthatja a környező szöveteket.

 „Fájdalom a műtét alatt és után.”
Műtét előtt minden páciens érzéstelenítő szemcseppet kap, így a műtét garantáltan fájdalommentes. PRK műtét után két-három napig enyhe homokszerű (idegentest) érzés jelentkezhet a szaruhártya visszahámosodása miatt, LASIK esetében nincs, vagy nagyon enyhe a fájdalom, mivel ott a készített szaruhártyalebenyt visszahajtjuk, ezzel gyorsabb a gyógyulási idő.

„Nem sikerül a műtét, a látás romlani fog.”
Az alkalmassági vizsgálaton minden egyes páciens tájékoztatást kap arról, hogy a kezelés milyen fokú látásjavulást okoz. A műtét nem okozhat látásromlást, mivel a látáshibát okozó szaruhártya görbületi hibákat korrigáljuk. Amennyiben valakinek kóros hámosodási hajlama van, a műtétet el sem végezzük.

„Ismételni kell később a műtétet.”
Nagy dioptriaszám esetén előfordulhat, hogy nem lehet mindet biztonságosan kezelni, így visszamaradhat dioptria, ennek valószínűségét az alkalmassági vizsgálat során felmérjük, és tájékoztatjuk a betegeket a várható műtét utáni eredményről, ennek fényében dönthetik el a páciensek, hogy szeretnék-e a kezelést. Amennyiben a műtét után marad vissza dioptria, mely még biztonságosan csökkenthető egy második körös műtéttel, azt a műtéti garancián belül díjmentes műtéttel korrigáljuk (1éven belül).

„Műtét után is kellene szemüveget hordani/visszatérhet a látásprobléma.”
Az előzetes alkalmassági vizsgálat teljes körű szemészeti vizsgálatot foglal magába, mely során a szem minden szegmensét megvizsgáljuk, hogy kizárjunk minden olyan eltérést, amely kontraindikálhatja a műtét elvégzését. A vizsgálatot követően a pácienseket tájékoztatjuk arról, hogy a kezelés milyen mértékű látásjavulást okozna és ennek fényében dönthetik el a páciensek, hogy szeretnék-e a kezeléstNagyobb dioptria számú pácienseinknek kezelés után is szükséges lehet a szemüveg. Természetesen ilyenkor is jelentős a javulás, az addig 10–12 dioptriás szemüveg viselése helyett lényegesen kisebb, 1–3 dioptriás korrekcióra lesz szükség a műtétet követően. A korral járó szem elváltozások (időskorban jelentkező öregszeműség a szemlencse „rugalmatlanná” válása miatt) okozhat látásromlást, ami a szaruhártyán végzett lézeres látásjavító kezeléstől teljes mértékben függetlenül alakul ki.

 „Később nem fog-e gyorsabban romlani a szemem?”
A személyes konzultáció és vizsgálat során az életkort és az adott szem tulajdonságait figyelembe véve vázoljuk a lehetséges maximális látásjavulás mértékét, és ajánljuk a műtét időpontját. Túl fiatal pácienseknek szükséges lehet pár évet várni, hogy stabilizálódjon a szem dioptriaértéke. A műtét maga nem okozhat gyorsabb látásromlást.

„Véletlenül megmozdulok és rossz helyre megy a lézer.”

A legmodernebb és legkorszerűbb excimer lézer készülékünknek köszönhetően műtét közben a gép által több síkban és térben is folyamatosan követve van a szem mozgása, így ha az kikerül a kezelési területből a gép automatikusan megállítja a lézernyalábot, így szinte lehetetlen, hogy rossz helyre kerüljön. 

„A LASIK és PRK már elavult, a FEMTO, VisuMAX, No Touch/érintés mentes technika biztonságosabb, jobb eredményt ad.”
A LASIK műtéti eljárás lényege, hogy a szaruhártyán egy lebenyt készítünk, melynek felhajtása után a lézernyaláb segítségével a szöveteket a kívánt dioptria eléréséig eltávolítjuk, majd a lebenyt visszahajtjuk. A PRK kezelés során a szaruhártya felső rétegét manuálisan, eltávolítjuk, majd ezután következik a további szövetek eltávolítása a lézernyalábbal. A szem szaruhártyájának lebenyképzése vagy felső részének eltávolítása többféle módszerrel történhet, emiatt több elnevezéssel találkozhatunk az interneten. Klinikáinkban a LASIK műtét során egy precíz mikroszikével készítijük a lebenyt, majd ezután kerül sor a lézeres beavatkozásra.
A mikroszikés lebenykészítést csak gyakorlott és elegendő tapasztalattal rendelkező szakember tudja elvégezni, míg a FemtoLASIK, VisuMax vagy No Touch/érintés nélküli kezelések során egy előre beállított paraméterű lézernyaláb vágja körül a szaruhártyát.
Klinikáinkban Phd Dr. Hassan Ziad már több mint 25 éve végez lézeres látásjavító kezeléseket, egyike azon első orvosoknak, akik Magyarországon lehetővé tették a lézeres látásjavító eljárásokat. Centrumainkban az országban egyedülállóan a jelenlegi legkorszerűbb diagnosztikai és operációs berendezéseket alkalmazzuk.

Több ezer emberen végzett műtéti eredményeink azt bizonyítják, hogy az általunk alkalmazott kezelések teljes mértékben biztonságosak, melyekről hazai és nemzetközi szakmai konferenciákon évente többször is publikálunk. Számos külföldi és magyar tanulmány igazolta, hogy a mikroszikével és a lézerrel készített lebenyek között sem a lebeny minőségében, sem a műtéti eredményekben nincs különbség.