• „Komplikáció lép fel és elveszítem a látásom.”
A lézeres látásjavító kezelés során a szaruhártya görbületi hibáját korrigáljuk, ami egy felszíni kezelés. A szem mélyebb képalkotó rétegeit nem érintjük. Ha a beteg véletlenül elmozdul a műtét során, a lézerkészülékbe épített, több síkban és térben is a szem mozgását követő detektor azonnal érzékeli ezt és leállítja a lézersugarat, így az nem károsíthatja a környező szöveteket.
 

  • „Fájdalom a műtét alatt és után.”
Műtét előtt minden páciens érzéstelenítő szemcseppet kap, így a műtét garantáltan fájdalommentes. PRK műtét után két-három napig enyhe finom homokszerű érzés jelentkezhet a szaruhártya visszahámosodása miatt, LASIK esetében nincs, vagy nagyon enyhe a fájdalom, mivel ott a készített szaruhártyalebenyt visszahajtjuk, ezzel gyorsabb a gyógyulási idő.
 

  • „Visszatér a látásproblémám.”
A műtét előtt alkalmassági vizsgálaton kell részt venni, mely során minden beteg tájékoztatást kap a lehetséges eredményről. A korral járó szem elváltozások (időskorban jelentkező öregszeműség) okozhat látásromlást, ami  a szemlencse változásából adódik, egy természetes folyamat. Ha a távoli látásélesség a lézeres látásjavítással korrigálva lett, akkor idősebb korban már csak egy olvasószemüvegre lesz szükség a közelre látáshoz.


  • „Nem sikerül a műtét, a látás romlani fog.”

Az alkalmassági vizsgálaton minden egyes páciens tájékoztatást kap arról, hogy a kezelés milyen fokú látásjavulást okoz. A műtét nem okozhat látásromlást, mivel a látáshibát okozó szaruhártya görbületi hibákat korrigáljuk. Amennyiben valakinek kóros hámosodási hajlama van, a műtétet el sem végezzük.

 

  • „Ismételni kell később a műtétet.”
Nagy dioptriaszám esetében előfordulhat, hogy visszamarad dioptria, ennek valószínűségét az alkalmassági vizsgálat során felmérjük, és tájékoztatjuk a betegeket a várható műtét utáni eredményről, ennek fényében dönthetik el a páciensek, hogy szeretnék-e a kezelést. Amennyiben a műtét után marad vissza dioptria, mely még biztonságosan csökkenthető egy második körös műtéttel, azt a műtéti garancián belül díjmentes műtéttel korrigáljuk.

 

  • „Nem sikerülne 100%-osan, tehát utána is kellene szemüveget hordani.”

Teljes körű szemészeti vizsgálatot foglal magába az előzetes alkalmassági vizsgálat. A műtétet megelzően az OPD Scan III készülékkel történő vizsgálat elengedhetetlen. Az OPD Scan III vizsgálókészülékkel kapott több ezer mérési ponton kapott adatokat a Final Fit Software program dolgozza fel, amely több féle műtéti variációt vázol fel a lehetséges műtéti eredményekkel, ezek közül a páciens számára a legoptimálisabbat választjuk ki. Ennek során a pácienseket tájékoztatjuk arról, hogy a kezelés milyen mértékű látásjavulást okoz és ennek fényében dönthetik el a páciensek, hogy szeretnék-e a kezelést. Emiatt minden páciens más, teljesen specifikusan egyénre szabott látáskorrekciós kezelésben részesül a saját adottságainak függvényében. 

 

  • „Később nem fog-e gyorsabban romlani a szemem?”
A személyes konzultáció és vizsgálat során az életkort és az adott szem tulajdonságait figyelembe véve vázoljuk a lehetséges maximális látásjavulás mértékét, és ajánljuk a műtét időpontját. Túl fiatal pácienseknek szükséges lehet pár évet várni, hogy stabilizálódjon a szem dioptriaértéke. A műtét maga nem okozhat gyorsabb látásromlást.


  • „Véletlenül megmozdulok és rossz helyre megy a lézer.”
A legmodernebb és legkorszerűbb excimer lézer készülékünknek köszönhetően műtét közben a gép által több síkban és térben is folyamatosan követve van a szem mozgása, így ha az kikerül a kezelési területből a gép automatikusan megállítja a lézernyalábot, így lehetetlen, hogy rossz helyre kerüljön. 


  • „A LASIK és PRK már elavult, a FEMTO, VisuMAX, No Touch/érintés mentes technika biztonságosabb, jobb eredményt ad.”

A LASIK műtéti eljárás lényege, hogy a szaruhártyán egy lebenyt készítünk, melynek felhajtása után a lézernyaláb segítségével a szöveteket a kívánt dioptria eléréséig eltávolítjuk, majd a lebenyt visszahajtjuk. A PRK kezelés során a szaruhártya felső rétegét manuálisan eltávolítjuk, majd ezután következik a szövetek eltávolítása a lézernyalábbal. A szem szaruhártyájának lebenyképzése vagy felső részének eltávolítása többféle módszerrel történhet, emiatt több elnevezéssel találkozhatunk az interneten. Klinikáinkban a LASIK műtét során egy precíz mikroszikével készíti szemész főorvosunk a lebenyt, majd ezután kerül sor a lézeres beavatkozásra. A mikroszikés lebenykészítést csak gyakorlott és elegendő tapasztalattal rendelkező szakember tudja elvégezni, míg a FemtoLASIK, VisuMax vagy No Touch/érintés nélküli kezelések során egy előre beállított paraméterű lézernyaláb vágja körül a szaruhártyát, így ez a lépés egy kevésbé gyakorlott opertaőr számára jelentősen megkönnyíti a műtéti folyamatot. A PRK műtét esetében is készülhet a felső hámeltávolítás lézer segítségével. Magyarországon számos szemészeti klinika már nem végez mikroszikés LASIK és manuális PRK műtétet a nagy szövődményi rátára, elavultságra és egyéb okokra hivatkozva. A valódi oka, hogy kellő műtéti rutinnal nem rendelkező orvosok számára valóban nagy kockázattal járhatnak az általunk végzett technikák. Klinikáinkban Phd Dr. Hassan Ziad már több mint 25 éve végez lézeres látásjavító kezeléseket, egyike azon első orvosoknak, akik Magyarországon lehetővé tették a lézeres látásjavító eljárásokat. Centrumainkban az országban egyedülállóan a jelenlegi legkorszerűbb diagnosztikai és operációs berendezéseket alkalmazzuk. Több ezer emberen végzett műtéti eredményeink azt bizonyítják, hogy az általunk alkalmazott kezelések teljes mértékben biztonságosak, a műtétekkel elért látásélesség javulás akár 200%-os is lehet. Számos külföldi és magyar tanulmány igazolta, hogy a mikroszikével és a lézerrel készített lebenyek között sem a lebeny minőségében, sem a műtéti eredményekben nincs különbség. Műtéti eredményeink országos és európai szinten is kimagaslók, melyekről hazai és nemzetközi szakmai konferenciákon évente többször is publikálunk.